Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie din Beșalma

  • Home
  • Tours
  • Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie din Beșalma

Începând cu anul 1966, în satul Beșalma funcționează primul muzeul de istorie și etnongafie din Găgăuzia. Anume începând cu acest an, bibliotecarul local capătă dreptul de a plasa propriile materiale despre poporul găgăuz în clădirea consiliului local din Beșalma. Munca începută de unul singur, cu timpul s-a extins și a atras oameni cu gânduri similare. Astfel, muzeul a început să-și lărgească colecția cu exponate noi. Dumitru Caraciobanu a început să călătorească în diferite țări și sate, căutând și adunând obiecte valoroase de prin podurile caselor ale localnicilor și din piețele de vechituri.

De-a lungul timpului, muzeul a trecut în gestionarea statului, fiind vizitat de oameni de știință și oameni simpli, care doreau să afle mai multe depre regiunea Găgăuzia, muzeul fiind singurul din întrega lume dedicat anume culturii poporului găgăuz. Astăzi, fondul muzeal numărăr peste 15 mii de exponate din cultura găgăuză și obiecte de uz casnic. Lucrările sunt prezentate în cadrul expozițiilor atât din Republica Moldova, cât și la cele din străinătate.

În procesul de dezvoltare a muzeului un eveniment important a fost apariția laboratorului foto, în cadrul căruia au fost montate secvențe de film produse în cadrul evenimentelor organizate în satele din stepa Bugeacului. Astăzi, în mica sala de cinema, puteți viziona filmulețe despre poporul găgăuz, și asculta povestiri fascinante de la ghizii locali – copii fondatorului Dmitrii Caracioban.

Puteți vizita Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie din Beșalma în cadrul excursiilor noastre din Găgăuzia:

Sign In