Bucătăria găgăuză
Bucătăria găgăuză se aseamănă în multe cu bucătăria altor popoare din regiunea balcanică. Clima blândă și dragostea deosebită pentru sărbători, contribuie la o gamă largă de bucate. Găgăuzii își onorează tradițiile, bucătăria lor a evoluat de-a lungul secolelor, colectând atât caracteristicile unui stil de viață nomad, cât și elementele bucătăriei ale stilului sedentar. Bucătăria găgăuză este variată și conține feluri de mâncare pe bază de lapte și carne. O parte importantă a dietei o reprezintă produsele pe bază de făină, în special produse de patiserie, inclusiv produse din aluat foietaj cu brânză feta. Printre felurile de mâncare naționale, putem menționa „gözlemya”, „kyvyrma” (produs de patiserie cu brânză de casă), „kabakly” – rolă dulce din dovleac, „bulgur” – crupă de grîu gătit cu carne, „saarma” și marinadele găgăuz – „turshu”.
Roșiile și ardeii sunt folosiți pe larg în bucătăria găgăuză, din care locuitorii pregătesc sos picant. Găgăuzii după religie sunt creștini ortodocși, prin urmare, la prepararea bucatelor, folosesc adesea carnea de porc și vinul. Vinul roșu este servit aproape cu toate felurile de mâncare.
Unul dintre ingredientele principale ale bucătăriei găgăuze este myurdya. Include ceapă taiată marunt, usturoi, mărar, pătrunjel. Ardeiul negru măcinat și sarea sunt, de asemenea, puse în acest tip de mâncare. Găgăuzii îl gătesc acasă.