Valul lui Traian

În afara orașului Vulcănești, în direcție spre Cahul, se află faimosul Valul lui Traian, ce reprezintă rămășițele fortificațiilor antice create pentru apărarea soldaților romani.

Până în prezent nu se știe cu siguranță cine și de ce au fost ridicate aceste valuri. Cea mai populară teorie este că fortificația a slujit drept linie de demarcare dintre romani și așa-zisa “Lume Barbară”. Atunci, cu o mie și jumătate de ani în urmă, Traian și Decebal, conducătorii Imperiului Roman și Daciei, s-au gândit cum să marcheze granițele teritoriului său. S-a decis construirea fortificației în formă de val între Prut și Nistru, inițial având lungimea de 120 kilometri. Potrivit istoricilor, acest baraj avea o grosime de aproximativ 8-9 metri și o înălțime de 3-4 metri, și proteja Imperiul Roman împotriva dușmanilor externi.

Valul lui Traian nu este altceva decât un terașament din pământ ce arată ca o movilă joasă, lângă care se poate vedea o tranșee ce vine dea lungul. Pe teritoriul Republici Moldova au fost construite 2 fortificații de acest fel. Primul val a fost de-a lungul râului Prut, iar al doilea pe diagonală de la Prut la Nistru. Din păcate, doar 2 părți mici al acestuia pot fi vazute în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Fortificații de acest tip se întâlnesc în România și Ucraina.

Puteți vizita Valul lui Traian lângă Vulcănești, în cadrul tururilor noastre din Găgăuzia:

Достопримечательность Гагаузии - Троянов вал

Sign In