În orașul Ceadâr-Lunga, la 125 km de Chișinău, se află Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Aceasta este cea mai mare și cunoscută mănăstire din Găgăuzia.
Istoria lăcașului începe în anul 1972, atunci când guvernarea sovietică a detonat biserica, singurul templu din oraș situat în centrul localității. Viitorul preot Dmitii Chirioglo, adolescent de 14 ani pe atunci, a găsit în ruinele bisericii și a salvat de la distrugere 2 icoane. Timp de 20 de ani, orașul Ceadâr-Lunga cu o populație de aproximativ 60 de mii de locutori, nu a avut nici un lăcaș de rugăciune, nici o biserică.
La sfârșitul anilor ’80, preotul Dmitrii s-a întors de la Moscova, unde a absolvit Academia Teologică, și a început să strângă semnături pentru a permite construirea bisericii. În mod surprinzător, guvernul sovietic a răspuns pozitiv, însă a fost impusă condiția ca biserica să fie construită la marginea orașului. A început construcția, picturile murale din interior fiind efectuate de Dmitrii împreună cu soția sa.
Din anul 2000, parohia Sfântul Dmitrie s-a transformat în mănăstire de femei, a cărei stareța a devenit călugărița Elisaveta. Astăzi în mănăstire trăiesc 20 de călugărițe. În apropierea tempului există un centru spiritual și educațional cu școală duminicală, săli de clasă și o bibliotecă. De asemenea pe teritoriu se află cheliile călugărițelor, o clădire cu bunuri gospodărești, precum și clopotnița.