Moara de vânt din Beșalma

Unul sintre simbolurile satului Beșalma din Găgăuzia este Moara de vânt, care s-a păstrat până în zilele noastre, aproape în forma sa inițială.

Moara de lemn a fost construită pe cel mai înalt loc din sat, la mijlocul secolului al XIX-lea, și face o impresie puternică, transferând turiștii în acele timpuri când făina era produsă prin munca asiduă a lucrătorilor.

În urmă cu mulți ani, în Moldova, energia eoliană era folosotă pe larg la producerea făinei. Istoricii spun că la începutul secolului al XIX-lea existau aproximativ 2.600 de mori în toată țara. Din păcate, doar patru dintre ele au supraviețuit până în zilele noastre, inclusiv și moară din Beșalma. Pentru ultima dată, această moară a fost folosită nu atât de mult timp în urmă – acum 30 de ani. După prăbușirea Uniunii Sovietice, foarte populară era practica deconectării energieiel electrice. Din acest motiv, sătenii din Beșalma puteau face făina doar la moara de vânt. După cum își amintesc localnicii, în acele timpuri se formau cozi enorme, și câteodată, toată noaptea oamenii își așteptau rândul la macinat faina de grâu sau porumb.

Puteți vizita moara de vânt din Beșalma, ca parte a următoarelor tururi în Găgăuzia:

Sign In