Muzeul de istorie a satului Avdarma, construit cu ocazia aniversării a 200 de ani a satului, povestește despre istoria acestor ținuturi, precum și despre soarta locuitorilor satului. Muzeul este împărțit în două părți, în sălile cărora sunt reprezentate obiecte de cultură spirituală și materială. Colecția muzeului conține o arhivă bisericească din 1720, diverse documente istorice și obiecte utilizate de zi cu zi în viața satului. Muzeul istoric al satului Avdarma este adesea vizitat nu numai de oaspeții locali și străini, ci și de ambasadori, delegații publice, reprezentanți ai culturii și științei, jurnaliști.
Clădirea cu trei nivele a Muzeului de Istorie a satului Avdarma, a fost ridicată în timp foarte scurt: în 6 luni a fost posibilă nu doar construcția a trei săli de cultură spirituală și materială, ci și formarea unui fond expozițional considerabil la data deschiderii muzeului. Marea deschidere a avut loc pe 21 noiembrie 2011 în prezența sătenilor și oaspeților de onoare, și a fost dedicată aniversării a 200 de ani de la fondarea coloniei Avdarma. Panglica care simbolizează deschiderea muzeului a fost tăiată de sătenii: mama-eroină – Matroana Popaz, care a crescut și a educat 12 copii, și cavalerul Ordinului Muncii- Semion Trandafilov, un combiner cunoscut în toată Moldova.
Una dintre principalele atracții ale parcului, în care se află muzeul, este stela comemorativă pe care este indicat anul 1563, anul când a apărut așezarea Avdarma. În 1811, aici s-au mutat primii coloniști găgăuzi, ale căror nume sunt sculptate și la poalele stelei.
Interiorul muzeului se caracterizează prin decorul tradițional obișnuit a găgăuzilor – lemn, sticlă. La decorarea muzeului au lucrat localnicii din Avdarma, frații Trandafilov.
Stand-urile muzeului conțin, printre altele, premii, fotografii și documente care reflectă viața din Avdarma. Toate aceste exponate au fost colectate de săteni, pentru a perpetua memoria strămoșilor lor.