Festivalul costumului național „Gagauz Gergefi”
Sărbătorile Găgăuziei atrag către cultura și obiceiurile populare. Scopul festivalului costumului popular este promovarea tradițiilor naționale a portului, crearea interesului tinerei generații pentru arta și meseriile populare, păstrarea și dezvoltarea culturii tradiționale naționale.
În plus – conservarea și dezvoltarea culturii tradiționale naționale, crescând nivelul artistic tradițional al artei populare.
Festivalul Național „Hederlez”
Una dintre cele mai importante sărbători naționale ale Găgăuziei este festivalul „Hederlez”, care, se pare, își are rădăcinile în păgânism. Astăzi, cu această sărbătoare, celebrată în perioada 5-6 mai, sunt asociate un număr mare de tot felul de obiceiuri și ritualuri.
Semnificația acestei sărbători este victoria „verii” asupra „iernii”, a „căldurii” supra „frigului”. În această perioadă se obișnuiește a duce animalele domestice în pășuni, și a le aduce înapoi pentru iarna în noiembrie. În plus, în această zi, în toate bisericile din Găgăuzia, în cinstea patronului autonomiei – Gheorghe cel Victorios, se țin liturghii divine. De obicei, tinerii și toate rudele se întorc din străinătate în casele lor pentru a se întâlni sărbătoarea „Hederlez” cu familiile și cei dragi.
Cuvântul „Hederlez” provine, cel mai probabil, de la turcul ”Hıdrellez„, care înseamnă din turcească „Ziua Sfântului Gheorghe”. Și având în vedere că Sfântul Gheorghe este patronul Găgăuziei, se acceptă faptul că numele sărbătorilor Hederlez provine din limba turcă.
În plus, Gheoghe este ocrotitotul agriculturii și al creșterii bovinelor, ocupații prin care se remarcă poporul găguz. Dacă ne întoarcem la istorie, îl găsim pe George din Cappodochia, care a trăit în vremea lui Dioclețian. Acesta a fost un războinic glorificat, care a adoptat creștinismul și a suferit pentru credința sa. Acest George a ucis șarpele dragon (simbol al păgânismului) și a salvat prințesa (biserica), dată să fie mâncată de șarpe. Totuși, se pare că sărbătoarea „Hederlez” a fost sărbătorită cu mult timp înainte decât a trăit Gheorghe.
Punctul culminant îl reprezintă sacrificiul. Este obișnuit ca găgăuzii să jertfească mielul sau berbecul, neapărat masculi ce nu au defecte.
În diferite așezări din Gagauzia, Hederlez este sărbătorit diferit. În Comrat, de exemplu, în capitala Găgăuziei, în această zi se organizează un mare festival, cu dansuri și cântece, la care participă ansambluri populare din țările CSI și din țările asiatice. Festivalul începe cu o procesiune festivă de-a lungul străzii principale a orașului, în care oamenii sunt îmbrăcați în costume naționale ducând steaguri.
În satul Beșalma, se obișnuiește de așezat la masa festivă, după ce se finisează slujba bisericească.
Tot pe 6 mai, pe teritoriul fermei de cai „AT-Prolin” din orașul Ceadâr-Lunga, în zilele lui Hederlez, se desfășoară curse de cai „Altyn At” (calul de aur), al cărui premiu principal este mielul. Tot aici, pe teritoriu, sunt expuse curțile gospodărești a localnicilor, are loc parada colectivelor de creație. După curse, sărbătoarea se mută în piața centrală a orașului, unde are loc concertul festiv dedicat acestei sărbători.
Desigur, în aceste zile găgăuzii pleacă la picnicuri și se adună acasă împreună cu membrii familiilor lor. Și mai multă bucurie este în acele familii în care bărbații poartă numele Gheorghe și sărbătoresc ziua numelui.
Festivalul de covoare „Gagauz Koraflari”
Istoria țesutului de covoare din Găgăuzia are rădăcini adânci. Printre triburile turce nomade, țesutul covoarelor era foarte popular și necesar.
Unii savanți cred, că anume aceste triburi nomade au adus meșteșugul în Europa. Atunci covoarele nu erau atât un obiect de vânzare, cât un articol necesar în viața de zi cu zi. În plus, fiecare mireasă trebuie să aibă propriile covoare în zestrea ei. Aceasta însemna că fata este asiduă, îi place să lucreze și are răbdare. De aceea, fiecare femeie știa să țese un covor.
Festivalul covoarelor „Gagauz Koraflari” are loc în fiecare an în satul Gaidar, unde centrul de țesut al covoarelor din Gaidar funcționează de câțiva ani. Acest centru încearcă să reînvie tradițiile străvechi ale țesutului de covoare, și atrage generația tânără către acest tip de artă populară. Acest centru a decis să organizeze anual festivalul covoarelor, care astăzi este renumit în toată Republica. Maeștrii confecționării covoarelor se adună în Gaidar și își expun cele mai bune lucrări, găsesc cumpărători și împărtășesc experiențe.
Acest sat a fost cândva faimos pentru originalitatea tehnologiei, a ornamentelor și a modelelor de pe covoare. Fiecare membru al familiei, inclusiv chiar și bărbații, au știut să țese covoare, și să își producă propriile țesături.
Ziua vinului „Gagauz Șarap Yortusu”
Unul dintre festivalurile principale ale Găgăuziei este ziua vinului „Gagauz Șarap Yortusu”, care se desfășoară în mod tradițional la începutul lunii noiembrie. Acesta marchează sfârșitul unuia și începutul altui nou sezon vinicol în Moldova. Acesta este un eveniment important, în care iubitorii de vin pot, într-o atmosferă prietenoasă, să împărtășească bucuria recoltei cu vinificatorii și viticultorii, și să guste vinul din ultima recoltă.
În fiecare an, la ziua vinului din Găgăuzia, participă aproximativ 100 de vinării mari din toată Republica, și sunt implicate toate așezările din regiune. Fiecare dintre ele reprezintă propriile sale caracteristici, tradiții și obiceiuri. Desigur, bogatele tradiții gastronomice și vinicole atrag și călătorii străini.
În special pentru invitații festivalului, au fost pregătite diverse standuri cu meșteșuguri de la meșteri și, bineînțeles, standuri cu produse culinare și vin. Oaspeții Zilei Vinului din Găgăuzia „Gagauz Șarap Yortusu”, participă la bogatul program cultural al sărbătorii, degustări, târguri, competiții sportive.
Concertele populare, inclusiv spectacolele grupurilor folclorice, dansuri populare, ceremonii tradiționale și o parte iubită de mulți – parada recoltelor, toate acestea și multe altele sunt prezentate participanților și oaspeților la Ziua Vinului din Găgăuzia.
Desigur, toată lumea poate lua parte la procesele de producere a vinului. Oricine dorește, după ce și-a îmbrăcat pantalonii și cizmele din cauciuc, se poate alătura și poate începe să călcească strugurii proaspăt culeși. Toate acestea se întâmplă cu muzică națională și urale ale publicului.
Festivalul „Bucak Sesleri”
În luna iunie are loc etno-festivalul anual „Bucak Sesleri”, care este vizitat de interpreți din mai multe țări. Aceștia sunt participanți din Belarus, Georgia, Ucraina, Federația Rusă, Bulgaria, Macedonia, România, și desigur Republica Moldova.
Gagauzia, în calitate de gazdă a festivalului, are dreptul să reprezinte doi interpreți simultan. Locul festivalului se schimbă în fiecare an – Comrat, satele Baurci, Congaz, Cazaclia, Joltai.
Toți participanții la competiție interpretează fiecare câte două melodii. O melodie este în limba țării ce o reprezintă interpretul, iar a doua melodie este un hit binecunoscut, la dorința interpretul.